fbpx

Consilierea  de chirurgie pediatrică prenatală în situațiile de diagnostic antenatal de malformații

Consilierea prenatală  presupune stabilirea și planificarea conduitei terapeutice imediat după naștere, precum și centrul cel mai potrivit unde ar trebui să se nască copilul. Este o discuție care vine în ajutorul  părinților  care se află în fața unui diagnostic prenatal de malformații. Discuția cu chirurgul pediatru ajută familia să înțeleagă severitatea leziunii, precum, și care sunt posibilitățile de tratament și prognosticul.

Există malformații congenitale care impun sancțiune chirurgicală imediat după naștere, precum defectele de tub neural – mielomenigocel, defectele de perete abdominal – omfalocel, laparoschizis. Alte malformații congenitale presupun intervenție chirurgicală în urgență amânată – atreziile esofagiene, duodenale, de intestin sau malformațiile anorectale, malformațiile pulmonare congenitale sau patologia ovariană neonatală.

Hidronefroza congenitala este una dintre cele mai frecvente malformații diagnosticate prenatal, care, în majoritatea situațiilor, necesită doar monitorizare postnatală, rareori sancțiune chirurgicală.

Conduita terapeutică precum și tipul de maternitate, în care astfel de copii ar trebui să se nască, este diferită și se apreciază de la caz la caz, consilierea prenatală de către echipa obstetrician / chirurg pediatru fiind importanta in managerierea optimă a acestor cazuri, în stabilirea unei strategii pe care  familia să o cunoasca. De asemenea consilierea antenatală poate fi necesară în dinamica, în diferite etape ale evoluției sarcinii și malformației, uneori fiind necesară ajustarea strategiei terapeutice.

Mai multe
articole