fbpx

Care sunt avantajele screening-ului pentru Sindrom Down după protocolul britanic FMF-UK

Centrul Medical Gh Iliev din Iași oferă screening-ul combinat pentru sindromul Down în primul trimestru, conform protocolului și algoritmului FMF-UK (The Fetal Medicine Foundation, London). Această metodă de screening are numeroase avantaje, deoarece în același timp poate fi efectuat și un screening pentru sindromul Edward`s, sindromul Patou și triploidie. Astfel, aproximativ 75% din ultimele două anomalii cromozomiale, trisomia 18 (T18) și trisomia 13 (T13), pot fi identificate prin intermediul acestui protocol.

Pe lângă acest aspect, protocolul FMF-UK mai poate identifica 26,7% din malformațiile detectabile ecografic pe parcursul sarcinii. Dintre malformațiile fetale severe, holoprozencefalia are un risc crescut pentru T13, hernia diafragmatică prezintă risc crescut pentru T18, canalul atrio-ventricular (cord) are risc crescut pentru T21, omfalocelul are risc crescut pentru T18, iar megavezica prezintă risc crescut pentru T18 sau T13. Integrarea acestor malformații în formula de calcul pentru riscul individual specific fiecărei gravide crește semnificativ rata de detecție a anomaliilor cromozomiale.

De asemenea, concomitent poate fi realizat și screening-ul pentru preeclampsia severă (PEs) și restricția de creștere intrauterină (RCIU), oferind posibilitatea de a face un tratament profilactic (preventiv) cu aspirină (150mg/zi), care reduce incidența pentru PEs și RCIU, cu 90% și respectiv cu 48%. În plus, protocolul FMF-UK permite diagnosticul precoce al sarcinii gemelare, ajutând la precizarea corionicității și la nuanțarea protocolului de supraveghere a sarcinii.

În concluzie, screening-ul combinat pentru sindromul Down în primul trimestru, conform protocolului FMF-UK, reprezintă o metodă complexă și eficientă de diagnostic prenatal, având un nivel ridicat de precizie în identificarea unui număr mare de afecțiuni. Centrul Medical Gh Iliev din Iași oferă această metodă de diagnostic prenatal, pentru a asigura o monitorizare mai precisă a sarcinilor și a identifica posibile afecțiuni încă de la începutul sarcinii.

Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0735 867 886 sau prin email la adresa secretariat@driliev.ro.

Mai multe
articole