fbpx

Ce este preeclamsia severa si cum poate fi prevenită

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev din Iași oferă servicii medicale specializate pentru gravidele cu risc crescut pentru preeclampsie severă (PEs) și restricție de creștere intrauterină (RCIU) în primul trimestru de sarcină. Preeclampsia (PE) este o afecțiune care se caracterizează prin hipertensiune arterială și proteine în urină și afectează între 2-5% din sarcini, fiind responsabilă pentru peste 50.000 de decese materne la nivel mondial. Preeclampsia severă apare între 20 și 34 de săptămâni de sarcină și poate duce la complicații materne severe. Restricția de creștere intrauterină afectează aproximativ 10-15% din femeile gravide și poate fi cauzată de preeclampsia sau insuficiența placentară.

Gravidele cu risc pentru PEs și/sau RCIU pot fi identificate prin screening-ul combinat la 11-13 săptămâni. Protocolul de screening combinat pentru PE și RCIU elaborat de FMF, care se bazează pe caracteristicile demografice materne, istoricul medical și obstetrical, indicele de pulsatilitate pe ambele artere uterine, tensiunea arterială medie și markerii biochimici materni (proteina PAPP-A și PlGF – placental growth factor), poate asigura o rată de detecție de 96,3% pentru PEs și o rată de detecție de peste 55% pentru RCIU.

Gravidele cu risc crescut pentru PEs și/sau RCIU pot beneficia de un tratament profilactic (preventiv) cu doze mici de aspirină începând cu 11-13 săptămâni de sarcină. Durata tratamentului este diferențiată în funcție de patologie. Tratamentul reduce cu 90% incidența PEs și cu 48% incidența RCIU. Este important de subliniat că tratamentul profilactic cu aspirină început după 16-17 săptămâni nu aduce niciun beneficiu medical.

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev respectă standardele de calitate recomandate de FMF-UK pentru screening-ul combinat din primul trimestru pentru PEs și RCIU, având inclusiv un ecografist certificat FMF pentru The 11-13 weeks scan, un analizor de imunologie certificat FMF și softul Astraia (FMF, First Trimester Screening Risk Calculation Software, module 2012). Prin aceste servicii medicale specializate, Centrul Medical Dr. Gh. Iliev își propune să ofere îngrijire de calitate pentru gravidele cu risc crescut pentru PEs și RCIU în primul trimestru de sarcină.

Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0735 867 886 sau prin email la adresa secretariat@driliev.ro.

Mai multe
articole