fbpx

Ce presupune screeningul pentru Sindrom Down / trisomia 21 din primul trimestru de sarcină

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev din Iași oferă screening-ul combinat pentru sindromul Down în primul trimestru, utilizând protocolul și algoritmul dezvoltat de The Fetal Medicine Foundation din Londra (FMF-UK). Această metodă de screening combină screening-ul ecografic cu cel biochimic și este recomandată tuturor gravidelor, indiferent de vârsta acestora.

La începutul anilor 90, FMF-UK a stabilit că riscul de a naște un copil cu sindromul Down crește odată cu vârsta gravidelor și scade odată cu vârsta sarcinii. Acest risc a fost definit drept risc bazal. Tot FMF-UK a propus noțiunea de risc individual specific fiecărei gravide. Acesta se calculează prin multiplicarea riscului bazal cu un set de factori de risc care depind de rezultatele testelor de screening ecografic și biochimic.

Screening-ul combinat propus de FMF-UK se bazează pe trei factori: vârsta maternă, o probă de sânge matern pentru măsurarea nivelului seric al celor doi produși placentari (fracția liberă a ß-hCG și proteina PAPP-A) și o ecografie la 11-13 săptămâni de sarcină. În cadrul ecografiei, se măsoară translucența nucală sau pliul nucal al fătului, se examinează osul nazal, se măsoară frecvența cardiacă fetală, se evaluează fluxul sangvin prin valva tricuspidă a cordului fetal și în ductul venos.

Metoda de screening propusă reduce semnificativ numărul de gravide care au nevoie de testul invaziv, de la aproximativ 20% la sub 3%, și în același timp crește rata de detecție a sindromului Down și a altor anomalii cromozomiale de la mai puțin de 75% la peste 95-98%.

Pentru a asigura o cât mai mare eficiență a screening-ului, FMF-UK a introdus noțiunea de Standard de Calitate, care implică ecografist certificat de FMF-UK pentru the 11-13 weeks scan, laborator dotat cu un analizor certificat de FMF-UK și utilizarea softului Astraia (FMF, First Trimester Screening Risk Calculation Software, module 2012).

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev respectă aceste standarde de calitate și are medici obstetricieni licențiați pentru utilizarea softului Astraia (FMF, First Trimester Screening Risk Calculation Software, module 2012).

Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0735 867 886 sau prin email la adresa secretariat@driliev.ro.

Mai multe
articole